48 hours in Gothenburg

Modemagasinet IN

48 hours in Gothenburg

Sweden’s second largest city is not only located by the beautiful Swedish archipelago, it`s also sizzling with trendy restaurants, cozy coffee spots and cool shops with innovative fashion and interior. The city has gone from being industrial gray to a modern, creative and colorful metropolis that easily can measure itself with other European cities. I have visited the city and guide you to – in my opinion – best places to stay, to eat, to shop and chill `out with a coffee …

/

48 timer i Gøteborg

Sveriges næststørste by ligger ikke alene ved den smukke svenske skærgård, der vrimler også med trendy restauranter, hyggelige kaffebarer og cool butikker med nyskabende mode og interiør. Byen er gået fra at være grå industri til at være en moderne, kreativ og farverig metropol, der sagtens kan måle sig med andre europæiske storbyer. Jeg har besøgt byen og guider dig til de steder jeg synes bedst om. Læs med her om hvor du skal bo, spise, shoppe og hænge ud med en god kaffe …

Text, photo and illustrations by Lene Ostenfeldt

Goteborg.com

Featured in Modemagasinet IN and Femina

Gade kaffe og chill `out

Hotel Pigalle – et stykke Paris i Gøteborg

BO OG SOV GODT

Hotel Pigalle er en tidslomme, et lille stykke Paris der blander sig med de mest trendy hotelindretninger i europæiske storbyer og samtidig et opgør med den skandinaviske minimalisme . Det chikke hotel er indrettet efter inspiration fra 20ernes syndige Paris, det dekadente Pigalle-distrikt i Montmartre. Grøn marmor, blomstrede tapeter, velour, guld og kandelabre gør hotellet på en gang hyggeligt og luksuriøst. Restauranten øverst er indrettet som et personligt åbent køkken, bar og stue-i-et med tagterrasse og krydderurtehave. Det føles som at komme hjem til nogen. Her nydes morgenmaden i store blomstrede sofaer foran den åbne pejs. Alle råvarer er lokale og økologiske. I receptionen kan man frit låne et par Christian Louboutin-stilletter til en dag eller aften i byen. Alle værelser er forskellige, en overnatning koster fra 1000 til 4500 SVkr. Hotel Bellora er hyggelig og et must for indretnings-fashionadas der er til engelsk og italiensk countrystil. Urbane metrofliser blander sig med stormønstrede tapeter og fotografier af italienske landsbyer. Øverst en prisbelønnet tagterrasse. Hotellets hjerte og mødested er restaurant- og caféen med meterhøje vinreoler. Italiensk land-morgenmad tilberedes af hotellets italienske kok Tori. Den består af bl.a. stenovnsbagt surdejgsbrød- og knækbrød, hjemmelavet kokos- og mandelssmør, oste, skinker og rustikke pølser. Når man tjekker ud, kan man få en bøtte med surdej klar til brug og opskrift på landbrød, med hjem. Begge hoteller ligger i gåafstand fra hovedbanegården. Hotel Avalon er et Feng Shui- certificeret designhotel der har ladet sig inspirere af atmosfæren i millionbyer som Los Angels, New York og Madrid. Arkitektur, indretning, belysning, dufte og lyde er alt sammen en velovervejet helhed. Man kan tage et beroligende bad i karet placeret midt i værelset eller hoppe i pool `en der hænger ud over kanten på taget af hotellet.

City chic med sporvogn og hos barbéren

SHOPPING I CENTRUM

Brostensbelagte bilfrie gader kendetegner Gøteborgs bymidte og shopping-centrum. Magasingatan er et must for designinteresserede. Artilleriet er sammen med Artilleriet Kitchen er to af Sveriges mest hypede interiørbutikker med nyt design, vintage og håndplukket grej til køkkenet du ikke finder andre steder. Ved siden af Artilleriet ligger det prisvindende kaffebrænderi- og bageri Da Matteo i en tidligere stald. Man nyder den trendy dryp-kaffe og – naturligvis – kanel- og kardemommeboller bagt på surdej, mellem sække med kaffebønner importeret fra hele verden. Prøv også deres pesto-pizza og varme æblemost, pisket med krydderier. Udenfor står food-trucks, bl.as. byens første Strömningsluckan der serverer stegte sild med hjemmelavet kartoffelmos. Livsstilsbutikken Grandpa, Vallgatan 3 mikser vintage og nyt tøj, smykker, tasker, interiør, plakater og de sidste nye coffee-table bøger. Floramor och Krukatös på Kaserntorget 8 er en oase af grønneplanter, blomster, dekorationer og keramik. Drives af mor Jette, der er dansk florist, og datter der er keramiker med værksted i gården. Vallgatan 12 er et mini-varehus med interiør, mode fra svenske og internationale designere, grønne planter, et galleri og en café i stueetagen. Butikken Miss Ragtime er til de rock-chikke med hang til luksusboheme, en Pandoras æske i kjoler, pelse, sko og smykker, håndplukket at ejeren rundt om i verden. Start foråret hos Hope i Korsgatan 17, originalt, skræddersyet og klassisk design til den velklædte, inspireret af work-wear. Designer Frida Bard er nomineret som Årets Svenske Designer 2017 for forårskollektionen The Luggage. Oplev også Acne Studios i Magasingatan, Nudie Repairshop der blev startet i Gøteborg producerer sine jeans i økologisk bomuld i Europa og reparerer på stedet. Herrebutikken Miksajo, Vallgatan 14, har tøj, sko og tilbehør fra bl.a. Dries Van Noten, Phillip Lim, Bowclub og Henrik Vibskov, samt internationale modemagasiner til ham og den svenske, hypede unisex-parfume Agonist, der begyndte som et kunstprojekt af to som fik hjælp af franske parfumemagere. Flakonerne i mundblæst glas er blevet samlerobjekter. Tjek også Rum för Papper, Granit, Twist & Tango, Rum 21 og Norrgavel.

Da Matteo

Avalon feng-shui hotel

Artilleriet køkken-shopping

EN TUR I FORSTADEN HAGA

Store træer og pittoreske træhuse kendetenger bydelen Haga, Gøteborgs ældste forstad. Her ligger butikker med kunsthåndværk, vintage- og genbrug side om side med små, hyggelige caféer. På den anden side af Linnégatan ligger langgaderne, Tredje Långgatan byder på trendy se- og bliv-set restauranterne, Taverna Averna, Made in China, Tacos and Tequila og Olssons Vin. Made in China, kinesisk Dim Sum, stemningen er livlig og dagens frokost koster lige under 100 kr. med lækker salat, vand og kaffe til. På gadens modsatte side er madmarkedet Briggen.

Kokkens langbord på Studio HPKSM

SPIS

Der er mange virkelig lækre spisesteder og restauranter med personlighed i Göteborg der matcher ethvert budget. Fra Michelin-gourmet til trendy spiserier, streetfood og den lille lokale. Lokale råvarer og økologi er en selvfølge de fleste steder. Prøv Restaurant Familjen, Arkivgatan 7, svensk familiehygge i elegant og moderne version. Indretningen i moderne og farverig 70er-stil er varm og imødekommende, tag plads ved tomandsborde eller langbordet. Alle råvarer er i høj kvalitet, lokale og økologiske. En afstikker fra Kungsportsavenyn, bag en garagedør, finder du Studio HPKSM, en afslappet italiensk restaurant, bar og scene med hyggelig og kunstnerisk atmosfære. Væggene er et studie i sig selv, fyldt med vilde, håndtegnede skitser. Jeg fik pladsen ved det rustikke langbord i det hjemlige køkken – det er en oplevelse at følge med kokkens svingen med potter og pander inden de virkeligt lækre italienske landretter landede på tallerkenen. Flere aftener om ugen er der klubstemning og jazz-jam. Få minutter fra byens fiskemarked- og fiskerestauranter Feskekörka der blandt andet har et kæmpe udvalg af portionsanrettet to-go fiskeanretninger, ligger Barabique, Rosenlundsgatan 4, i en nedlagt erhvervsbygning. Super cool, rå og funky med stor bar og DJ i weekenden. Konceptet er Pan American med fokus på kød, fisk og skaldyr tilberedt over åben grill. Prøv deres ducksliders med brioche og trøffel-mayo og den friske tun med chili marmelade. Er sulten lille eller benene trætte så er det Kyrkogatan 13 hos Forssén & Öberg. Champagnebaren bag stalddøren i den brostensbelagte gård, drives af to kvinder der serverer champagne og delikate småretter under krystal lysekronen. Et populært mødested for især kvinder. Prøv også The Barn i Kyrkogatan 11 indrettet som en lade, en fusion af svenske råvarer og amerikansk madkultur og Toso, panasiatisk blandt buddha figurer på Götapladsen. Kale`i Kaffebar, Kyrkogatan 13 serverer dryp-kaffe, varm suppe og hjemmelavede frokostretter. Kåret som årets bedste café 2016. Midt på Kungstorvet ligger Saluhallen, Göteborgs mad-marked med 40 specialbutikker. Inde i gården ligger Höga Nord, Kafé & Skivor, pladebutik og stemningsfuld café-i-et med vegetariske småretter. Mathias selv står bag disken, snitter og slynger salat mens grammofonen sørger for soundtrack`et.

Jeg samler på lækkerier fra restauranter i min skitsebog – her fra kokken på Hotel Bellora

Whiteguide restaurant The Barn

TAG ET DYP I HAVNEBASSINET

Det må være den mest spektakulære sauna i Sverige. Frihavnen i Hissingen er stadig karakteriseret af skibs-industri, her mellem gamle kontainere og kraner ligger by-saunaen Bastun i Frihamnen som det tyske arkitektkollektiv Raumbler Berlin har konstrueret og bygget af gammelt metal affald. Omklædningsrummene er lavet af 12.000 genbrugte flasker. Check deres website og bestil tid i forvejen, der er forskellige dage for kvinder og mænd.

Sauna`en i Frihamnen er up- og recycled af skrot – illustrationer Lene Ostenfeldt

SE PÅ KUNST OG ROSER

Göteborgs Kunstmuseum kan du se klassiske og moderne værker af kunstnere som Rembrandt, Picasso og van Gogh, Charlotte Gyllenhammer, Klara Kristalova og Cajsa von Zeipel. På Röda Sten Konthal kan du opleve udstillinger og kunstforestillinger af svensek og internationale samtidskunstnere, der byder på alt fra maleri og fotografi til performance, video og lydkunst. Trädgårdsforeningen langs Vallgraven er en spadseretur værd. Parken fra 1800-tallet har et palmehus og et rosarium der omfatter 2500 forskellige rosensorter.

OPLEV SKÆRGÅRDEN PÅ STORBYFERIEN

Tag en pause fra bylivet og nyd en halvdagstur ud i Skærgården. Sporvogne kører til havnen Saltholmen, herfra går færger i pendulfart, det koster kun sporvognsbilletten. På 35 minutter sejler man ud i den storslåede svenske natur mellem klippeskær og kan hoppe af på den lille idylliske ø Styrsö. Et par hundrede meter op af vejen ligger et ægte Pensionat Styrsö Skäret. Frokost af friskfanget fisk serveres på hæklede dækkeservietter i spisestuen med havudsigt. Har I lyst til en overnatning er de yndige værelser indrettet som bedstemor ville have gjort det, med trægulve, quiltet sengetæppe, kludetæpper og pelargonier i vinduet. Inden turen går tilbage med færgen, så gå op i skoven til øens udsigtspunkt og gennem den gamle bydel tilbage til færgen /LeO