Cookbook design
I had the honor of being Art Director and graphic designer on the content of Kirsten Skaarup’s new cookbook about plant-based GRØNT SMØRREBRØD ( Green Open Sandwiches ), which has now been published. I have known Kirsten for many years and value our friendship very much. She published my first books, first at Forlaget Olivia and then Politikens Forlag. Since the 70s she has been a innovative pioneer and front runner for the green kitchen, a.o. as the author of a very long series of green cookbooks.
Grønt Smørrebrød from Alpha Forlag is a 255-page mouthful of well-constructed and tasty little works of art of both the delicious, Danish classics; plant herring, grilled salmon of marinated carrot, Star Shoots and beetroot tartare combined with the future’s green high-coated of ex. artichoke and roasted nuts and Oyster Hat breaded with dukkah. It has been a rewarding, playful and creative process for me to be allowed to work with Kirsten’s photographs for a simple and colorful book design – each spread is a new and appetizing impression. All receipts 100% is plant based.
In the book, guest chefs Rasmus Kofoed / Geranium, Magnus Petterson / Selma Copenhagen, Adam Aamann / Aamanns, Inger and Jørgen Ussing / Aurion and Monica Conradsen / Hotel The Monica – come with their take on a green piece of smørrebrød.
Dansk tekst nederst
AD and graphic design Lene Ostenfeldt
Foodphotography, recipes and text Kirsten Skaarup
Publisher Alpha Forlag
/
Jeg fik den store ære at være ADer og grafisk designer på indholdet i Kirsten Skaarup`s nye kogebog om plantebaseret GRØNT SMØRREBRØD, som nu er udkommet. Jeg har kendt Kirsten i mange år og sætter stor pris på vores venskab. Hun udgav mine første bøger, først på Forlaget Olivia og siden Politikens Forlag og har siden 70 `erne været pionér og frontløber for det grønne køkken, bl.a. som forfatter til en meget lang række grønne kogebøger. Kirsten har som den pionér hun er, rejst jorden rundt med rygsæk på jagt efter grønne retter til det danske køkken.
Grønt Smørrebrød fra Alpha Forlag er en 255 sider himmerigsmundfuld af velbyggede og velsmagende små kunstværker af både de lækre, danske klassikere; plantesild, gravet laks af marineret gulerod, stjerneskud og tatar af rødbede kombineret med fremtidens grønne højtbelagte af fx. artiskok og ristede nødder og Østershatte paneret med dukkah. Alle opskrifter 100% plantebaserede. Det har været en givende, legende og kreativ proces at få lov til at arbejde med Kirstens fotografier til et enkelt og farverigt bogdesign – hvert opslag er et nyt og appetitvækkende indtryk.
I bogen kommer gæstekokke Rasmus Kofoed / Geranium, Magnus Petterson / Selma Copenhagen, Adam Aamann / Aamanns , Inger og Jørgen Ussing / Aurion og Monica Conradsen / Hotel The Monica – med deres bud på et grønt stykke smørrebrød.