70erne ført ind i fremtiden

Med udsigt til uspoleret natur har kvinden bag firmaet Care by me, Camilla Gullits sammen med sin mand arkitekt Nikolaj Rahbek Ernst opdateret en mindre halvfjerdservilla til en stor moderne familiebolig. Respekten for det oprindelige og få arkitektoniske indgreb gør resultatet opsigtsvækkende.

English resume at the bottom

Words by Lene Ostenfeldt

Photo Lars Ranek

Featured in BO BEDRE

De store vinduer med en udsigt der lukker lyset og himlen helt indenfor, tager næsten pusten fra en. Huset i smukke naturprægtige omgivelser med udsigt til Sjælsø i Nordsjælland er tegnet af en ukendt arkitekt, men linjerne kan godt lede tankerne hen på kunstmuseet Louisiana. Camilla Gullits og Nikolaj Rahbek Ernst forelskede sig i huset her for 9 år siden og har med få men effektfulde indgreb og respekt for den oprindelige arkitektur, forvandlet en 130 kvadratmeter stor 1970-villa til en moderne og personlig drømmebolig med plads til både familieliv og designstudio. Camilla Gullits er kvinden bag livsstilsbrandet Care by me, et slow-living brand med design af puder, plaider, sengelinned og trøjer i uld, cashmere og økologisk bomuld, alt sammen produceret af kvinder i Nepal og Indien som en del af et socialt bæredygtigt projekt hvor kvinder oplæres og uddannes i traditionelt håndarbejde. Nikolaj Rahbek Ernst er arkitekt der sammen med en partner har tegnestuen Ernst + Kindt-Larsen Arkitekter.

– Vi kom fra en gammel villa i Holte, fortæller Camilla Gullits, men faldt pladask for den storslåede udsigt her. Huset var dog for lille til 5 så udfordringen var at få udvidet boligarealet og åbne huset op mod udsigten. Fuld af gode ideer og med evner til at fortage arkitektoniske forandringer, ville vi gerne skabe et hus med plads til at leve, hvor alle rum udnyttes til fulde og det naturlige dagslys blev en del af den arkitektoniske oplevelse. Helt i pagt med den vidunderlige natur vi er omgivet af.

Og dagslyset vælter ind, når man træder ind i entreen med trapper til øvre og nedre del. Øverste del er leve-etagen, som parret kalder det, skabt til at være sammen med stue og køkken som et stort mulitirum med udgang til balkon mod søen. Det er her hverdagen leves i familien der tæller tre store børn, et par tvillinger på 17 år og en på 22 år der er flyttet hjemmefra. Med venner og familie kræver det plads og fleksibilitet når alle er samlet. Mellem niveauet er her man ankommer og rummer entre, hall, soveværelse, værelse, to badeværelser, bryggers og arbejdsrummet. Underetagen på den skrånende grund var oprindeligt kælder blev gravet fri og rummer stort alrum med direkte udgang til haven og to børneværelser.

– Åbningerne mod søen blev vi så glade for, især foldedørene i mit arbejdsstudio, som kan skubbes helt til side og ophæver overgangen mellem ude og inde. Det giver en oplevelse af at sidde midt i naturen og er til stor inspiration i mit kreative udviklingsarbejde, siger Camilla Gullits.

Forvandlingen greb om sig. Også sove- og badeværelse har ændret fuldstændig karakter. Fra at være tillukket og mørkt har Nikolaj Rahbek Ernst med en glastilbygning på kun knap en meters bredde, forvandlet soveværelsesdelen til et lyst og venligt rum med direkte adgang til badeværelset, kun adskilt af en glasrude. Den oprindelige og helt almindelige væg er skåret op og rykket knap en meter ud. I mellemrummet er der sat glas som et bredt bånd hele vejen rundt. Her står sengen hævet på et betonpodie med frit udsyn til søen og stjernerne om natten. – Det er som at ligge i telt når regnen trommer mod ruden. /LeO

/

Fra entreen hvor dagslyset nærmest kastes ind, er der kig til både sø og køkken. Murstene er malet hvide med brændte teglklinker på både gulve og trapper. Loftets rustikke udtryk og husets oprindelige 70er stil, fremhæves af sortmalede limtræsspær, vindues- og dørpartier.

Den oprindelige garage blev udvidet og lavet om til designstudio og arbejdsstation for Camilla Gullits og Care by me. Glasvæggen for enden kan foldes til side så facaden mod søen åbnes helt op så overgangen mellem inde og ude helt forsvinder.

Om vinteren kan man nyde udsigten over søen med ilden knitrende i pejsen. Sofaen med plads til mange, har Nikolaj Rahbek Ernst lavet i træ specielt til rummet.

Svanerne af Arne Jacobsen er et kært eje og resultat af en byttehandel. Naboen spillede folkemusik og manglede en vest. Den syede Camilla Gullits til ham og fik stolene i bytte som tak. De er siden ombetrukket med kernelæder. Hyggekrogen med hulestemning, har en sovehylde som den kaldes. Det er et populært opholdssted for husets små gæster. Puder i cashmere og bomuld i nordisk farveskala er af Care by me.

Lige udenfor køkkenet på balkonen nydes morgenmaden når vejret er til det. Nikolaj Rahbek Ernst har tegnet bordet der går ud over balkonkanten så pladsen udnyttes. Her er plads til fem. Det er også her gæster får serveret velkomstdrinks.

Køkkenet er det eneste der endnu ikke er renoveret, men det er tegnet og planlagt. Køkkenskabene der er de oprindelige og fulgte sammen med kobber-emhætten med huset. Rummet er langt nok til at der kan sidde 40 mennesker til bords fra stue til køkken. Stolene er af Eames, glaspendelen af PH. Klassikerne har fået selskab at en stor oksehud på de brændte teglklinker. Fra køkkenet er der direkte udgang til morgenmadsbalkonen.

På balkonen udenfor køkkenet er der blevet plads til en daybed der indbyder til at nyde udsigten mod søen. Puder og plaider er Camilla Gullits eget design i uld, cashmere og en bredstribet quilt i økologisk bomuld. Lanterner i flet med levende lys, hygger i skumringen.

Også i soveværelset vælter dagslyset ind af det en meter brede glasbånd huset er forøget med. Sengen er hævet på en betonsokkel. Lamperne er Tolomeo fra Artemide og de to hvidmalede taburetter fungerer som sengeborde. Sengelinned og quiltet sengetæppe er fra Care by me.

Mellem soveværelset og badeværelset der ligger i direkte forlængelse, er sat en glasvæg op så man kan gå i bad uden at der sprøjter vand på sengen.

Badekaret er genialt forsænket i gulvet af flydende beton fra Weber Designgulv. Døren til venstre åbnes med frit udsyn til naturen. Hylden i træ holder styr på badeprodukterne og fungerer som træde-bræt ud til en lille træterrasse og en primitiv udebruser. Familien kan godt lide at vinterbade i søen og derefter hoppe i et varmt karbad.

Bryggerset er bygget som et møbel, en orange kasse med indbyggede skabe og skydedøre.

Udsigt til søen og den gamle badebro fra balkonen. Hernede er det allerbedste sted at spise aftensmad, grille, drikke et glas vin og nyde solnedgangen. Mellem sivene gemmer der sig naturligvis en robåd.

Huset set fra forhaven. Krydderurter, blomstrende stauder og roser får lov til at brede sig på den brostensbelagte plads, indrettet som gårdhave. En frodig blåregn slynger sig under tagudhænget. Her er også en spiseplads og hyggekrog med den uundværlige daybed. Yderst til højre kig til tilbygningen med soveværelse.

Huset set fra søsiden og haven. På balkonen sover familien udendørs i varme sommernætter.  

Husets forvandling har gjort 130 kvadratmeter til 230 kvadratmeter, inklusive tilbygningen til bade- og soveværelse som er 5 kvadratmeter og designstudio og bryggers som er 30 kvadratmeter.

 

/ With a view of unspoiled nature, the woman behind danish designbrand Care By Me, Camilla Gullits, together with her husband architect Nikolaj Rahbek Ernst, has updated a small villa from the 1970es to a large and modern family residence. In respect for the original and with a few architectural interventions makes the result remarkable.