home for Christmas

Home for Christmas

With its minimalist decor and roaring log fires, this serene cottage in the Danish countryside plays host to a festive gathering of the generations

Dansk tekst nederst

Styling and text: Lene Ostenfeldt

Photography: Anders Schønnemann

Article featured in House Beautiful England, ALT Interiør Denmark

Rundtomvin.dk

Hjem til jul

Historisk arkitektur tæt på naturen, danner rammen om Malene Smidt Hertz`s familiejul. Særlige traditioner med familie og venner går igen år efter år. 

Tekst og styling: Lene Ostenfeldt

Foto: Anders Schønneman

Egentlig havde Malene Smidt Hertz og familien ikke planer om at flytte fra deres bolig tæt på København. Men en solskinsdag i september, på en biltur i Nordsjælland, kørte de forkert og faldt pladask for området og naturen tæt på skov og sø. Opmærksomheden var vækket. Skæbnen ville, at samme dag kommer et hus til salg og parret bliver ringet op af ejendomsmægleren og får mulighed for at se huset. ” Allerede da jeg gik op af havegangen, vidste jeg intuitivt, at her vil jeg bo, roen og æstetikken var i et omfang som jeg holder af, ” fortæller Malene Smidt Hertz der står bag Malenes Gløgg, er uddannet som Danmarks eneste, kvindelige vinkyper. Sammen med sin mand har hun 2 døtre, den ene hjemmeboende.

Huset er 249 m2 i to plan, oprindeligt et sommerhus tegnet af arkitekt Frederik Wagner, opført i 1913. I slutningen af 50`erne og igen i 60`erne, blev sommerhuset ombygget og fik en ny tilbygning af arkitekt Ole Hagen , der på daværende tidspunkt boede i huset. Han fik hjælp af vennen og arkitektkollegaen Børge Mogensen. I 2009 gennemgik huset en større renovering til dets nuværende indretning. Arealet er fordelt på entré, stort alrum med køkken-, spiseafdeling, opholds – og pejsestue. På førstesalen er soveværelser, TV-værelse og badeværelse. Indretningen er tænkt ind i det samlede indtryk, i nordisk minimalisme og lyse farver, med respekt for den oprindelige byggestil. Netop det naturlige materialevalg er godt for både sanserne og sjælen. 

For at være tæt på naturen der viser fine sider af sig selv på alle årstider, er essentielt for Malene Smidt Hertz. ” I mit arbejde med udvikling af smag, er mine omgivelser også inspiration, ” forklarer hun, ” gløgg som de fleste forbinder med jul, er for mig øjeblikke og nydelse man skaber i samværet med andre. Derfor er de indendørs og udendørs omgivelser så vigtige for mig. Så jeg både kan fordybe mig og have nærvær med dem jeg holder af. Vores egne juletraditioner er opstået fordi november og december i vinbranchen, altid har været arbejdsom og hektisk. Nydelsesrummet i den mørke vintertid er pausen, at være med sig selv eller andre, at tænde lys, dække et smukt bord og skænke velsmag i et smukt glas. ” 

Familiens traditioner er helt personlige. ” Jeg sætter stor pris på, at vi bringer fortællinger gennem livet videre. Der noget smukt ved tanken om, at de traditioner min mand og jeg har med fra vores familier og vores første jul sammen, og som vi nu har med vores piger, at de en dag går igen til de næste generationer. Eksempelvis kuglegaven, som er mine svigerforældres opfindelse. Min svigerfar er juvelér og siden min mands og min første jul sammen, har der på juletræet hængt en lille kugle der kan åbnes. Min svigerfar har lagt en ting i kuglen, under julemiddagen gætter vi på om indholdet er fra dyreriget, planteriget eller mineralriget. Den der gætter rigtigt får en lille gave. Den tradition har vi bragt videre til vores børn. ” //