feinschmecker at home

KOKKEKØKKEN MED NÆRVÆR

Han er gastronomisk udviklingschef hos Løgismose/Meyers, har en fortid som kok hos nogle af Københavns førende restauranter og modtog en Michelin-stjerne hos Kokkeriet. David Johansen kan godt lide når tingene er levende og fortæller en historie. Derfor er det oprindelige snedkerkøkken hjemme i 70`er rækkehuset bevaret og sat i funktionel stand.

Short english summary at the bottom

Words and styling by Lene Ostenfeldt

Photo Claus Troelsgaard

Featured in BO BEDRE

Der er ikke forskel på at tilberede en hummer eller en omgang boller i karry, begge dele er lige interessant – og sjovt at lave, siger David Johansen, der viser sit helt private køkken frem. Michelin-kok på Kokkeriet i 10 år, på Kong Hans Kælder, Restaurant Premise, nu AOC og TyvenKokkenHansKoneHendesElsker og gennem mere end 50 programmer dommer i TV-programmet Masterchef. Nu anvendes fagligheden fra restaurationsverdenen som gastronomisk udviklingschef for Løgismose/Meyers hvor han blandt andet er med til at sætte den gastronomiske linje, udfordre det eksisterende sortiment og sætte et højt niveau på kvaliteten.

Da familien, David Johansen, hans kone Line og parrets 6-årige datter Kamille, flyttede ind i det klassiske parcel-rækkehus i Solrød Strand syd for København, var køkkenet det oprindelige fra 2008. Et snedkerkøkken i gammel stil, mørkebrunt og lidt slidt. – Egentlig ville vi skifte det ud eller købe nye låger. Vi kunne ikke finde et kvalitetsmæssigt match, standardmålene for låger var i mellemtiden ændret og vi kunne egentlig godt lide den landlige stil, fortæller David Johansen, derfor endte vi med at sætte det i stand. Købte en ny bordplade, ny vask og armatur og fik lågerne lakeret af en maler der har specialiseret sig i at restaurere Montana-reoler.

– Feinschmeckeri er mange ting, ligesom man kan definere ordet luksus på mange måder. For mig handler det ikke om penge, at noget nødvendigvis skal være dyrt for at have høj kvalitet. Det handler om omtanke, nærvær, menneskelighed og at tingene i sidste ende giver mening. En arvet kande fra Mågestellet eller en dyr kokkekniv til 5000 kroner, begge dele er feinschmeckeri, siger David Johansen, i mit arbejdsliv er det for eksempel at anvende et produktionsoverskud ud fra et både miljømæssigt og økonomisk perspektiv. At finde og bruge de bedst mulige råvarer fra dyr der er behandlet ordentligt. Lige nu arbejder vi i Løgismose/Meyers med genbrug af restproduktion. Løgismose er ikke en fabrik, men rigtige mennesker der rører i gryden.

– Jeg kan godt lide kontrasten mellem Michelin-køkkenet og herhjemme hvor vi kobler fuldstændigt af, vores private verden er ikke så strømlinet. Vi kan godt kan lide at tingene har en historie, at de lever. Træet må godt have en ridse, man skal kunne tåle at ting går itu, især når man har små børn. At samles omkring et måltid hvor det bedste udgangspunkt er gode råvarer der smager godt i sig selv, at dække bordet pænt med en skønsom blanding af lyseblå måger, Royal Copenhagen, arvede dessertasietter og håndlavet keramik fra Würtz. Det er livskvalitet, feinschmeckeri – og med til at gøre hverdagen rig.

Nærværet i hverdagen vidner henkogningsglassene med hjemmesylt på køkkenbordet om. Her frister saltet Bergamotte, paradis æbleeddike, gin med hybenroser og rabarber og syltede solskærmskapsler.

/ David Johansen has a Michelin star in the luggage and a cv that counts many of Copenhagen’s leading restaurants. Private, he likes when things are alive and tells a story. Thats why the original carpenter kitchen at home in the 70s townhouse is preserved and made functional for an everyday life. Feinschmeckeri are many things, just as you can define the word luxury in many ways. To me, he says, it`s not about money or that something must necessarily be expensive for a high quality. It is abought thoughts, humanity, being present and that things ultimately makes sense.

 

SELVBYGGER I KRYDSFINER

Liv Ridder Storgaard er arkitekt hos tegnestuen Vandkunsten og fokuserer blandt andet på renoveringer, alment boligbyggeri og træ for et bedre indeklima. Jeg bygger da selv vores køkken i krydsfinér med en kogeø hvor ungerne kan lave lektier, mens far rører i gryderne, og så etablerede hun snedkerværksted i udestuen og kastede sig ud i projektet. Husets gamle gulvbrædder er genbrugt til walk-in opbevaring til køkkenmaskinerne.

Når man bygger selv, er der mulighed for at kæle for detaljen. Køkkenet er et selvbygger- køkken, i bogstaveligste forstand. Det begyndte med købet af et murermesterhus fra 1936 på en hyggelig villavej i Vangede, fra den tid hvor små rum var populære. – Vi valgte at lave om på rumfordelingen, rev vægge ned og flyttede det oprindelige køkken fordi vi ønskede os et stort køkken-alrum, fortæller Liv Ridder Storgaard der til daglig er arkitekt hos Tegnestuen Vandkunsten og bor med sin mand Mads der arbejder med ejendomsfinansiering i Danske Bank og er tidligere professionel håndboldspiller, samt deres to børn på 5 og 8 år.

– Vi ville prøve at lave et enkelt køkken, noget vi selv kunne finde ud af og som ikke blev alt for dyrt. Det var oplagt for os at skabe noget selv, noget der skulle kunne passe til både en bankmand og en arkitekt. Derfor valgte vi 18 millimeter birkekrydsfinér som det gennemgående materiale, som der dog nok blevet endnu mere af det hvis det kun var arkitekten der skulle bestemme, griner Liv Ridder Storgaard, der selv har tegnet og snedkereret køkkenet, krydsfinér er et dejligt nemt materiale at arbejde med, det er til at betale – og skære – og snittet mellem lagene er flot og designmæssigt anvendeligt, især hvis man tør lege lidt. Det lyse, nordiske look passer godt til gulvet i Douglas Fyr fra Dinesen.

Kogeøen mellem arbejdspladsen i køkkenet og spiseafdelingen har dobbelt limet bordplade, øverst et lag kompaktlaminat. Idéen var at børnene kunne sidde her, lave lektier eller lege, mens far rører i gryderne. Der var en del praktiske overvejelser undervejs i byggeprocessen, blandt andet begrænset plads, hensyntagen til husets bærende vægge og et hul i muren mellem to rum til køleskab og ovn. Indmaden er præfabrikeret HTH. I soklen har Liv bygget skjulte og praktiske skuffer og integreret emhætten i loftet, skjult i en kasse.

Selvbygger-hænderne har Liv med fra sin tid på arkitektskolen. – Der var et træværksted og jeg fik en forståelse for materialerne, men jeg har lært mig selv at bruge maskinerne. Fordybelsen i og kælen for detaljerne er feinschmeckeri for mig. Det handler i bund og grund om at bruge det rigtige værktøj.

En særlig detalje der vidner om husets historie og fører den med ind i en moderne families fremtid, er det lille maskinrum bag køkkenet. Her har Liv skrabet og renset 80 års skidt af fér og not på de gamle gulvbrædder der nu er genbrugt og får nyt liv som opbevaringshylder for ismaskinen, saftpresseren og blenderen og beklæder væggen bagved fra gulv til loft.

/ Liv Ridder Storgaard is an architect at Copenhagen-based Vandkunsten and focuses on renovations, general housing and wood for a better indoor climate. She build all by herself the family-kitchen in plywood with a cooking island where the kids can do their homework while dad moves pots and pans around. The carpentry workshop she simply established in the conservatory and threw herself into the project. The house’s old floorboards are reused for a walk-in storage for the kitchen appliances.